De zwartepietendiscussie moet blijven!

Relschopper contra ME

Het is een teken des tijd dat Nederlandse tradities het onderspit moeten delven. Vaak onder het geweld van vreemde invloeden, of, in dit geval, een schrijnend gebrek aan interesse. Dat is jammer, want tradities zijn belangrijk. Het verbindt ons.

Al jarenlang begint mijn hart vanaf half januari vol verwachting te kloppen. Ik lees de kranten met meer dan gewone aandacht. Ik speur de sociale netwerken af, op zoek naar posts van Nederlanders met een kleurtje, of sneeuwvlokjes behept met een ongepast schuldgevoel, die hun onvrede over die stijfkoppige Nederlanders met hun racistische feestjes uitspreken. ‘Zwarte Piet’ is van medio januari tot eind november mijn favoriete zoekterm.

Dit jaar: een oorverdovende stilte. Wat is er gebeurd, mensen? Kom op! Het is zo’n mooie traditie! Blank en zwart die elkaar voor rotte vis uitmaken in online-discussies. Radicale, voormalige, overzeese-gebiedsdeelbewoners, die hand in hand met roomblanke social justice warriors, luid schreeuwend, schoppend en scheldend de Sinterklaasintocht verstoren. Rechtse arrebeiers die een gezond tegenwicht verzorgen door te verklaren dat al die domme negers maar lekker terug moeten gaan naar hun eigen land. Het is onze cultuur, godverdomme! De ME die het hele zooitje uit elkaar mept. En de kindertjes die dit allemaal met betraande ogen zo groot als schoteltjes aanzien.

Het was mooi, maar es war einmal. Het lijkt erop dat de discussie is vertroebeld, of vervangen door uit Amerika geïmporteerde begrippen als “geïnstitutionaliseerd racisme”, herstelbetalingen voor twintigste-generatie nakomelingen van gewezen slaven en meer van die onzin. We moeten terug naar de basis, mensen.

De trouwe deelnemers aan de zwartepietendiscussie hebben namelijk geen idee wat geïnstitutoyeerd racisme inhoudt. Het bekt niet eens lekker. We hebben iets simpels nodig om de twee- drie- of vierdeling van de Nederlandse maatschappij te symboliseren. Een eenvoudige focus van de onderhuidse onvrede die ons Nederlanders maakt.

Zwarte Piet wordt de komende intocht vervangen voor de roetveegpiet. Laten we wat zuiniger zijn op die andere traditie. Ik breek een lans voor de jaarlijkse zwartepietendiscussie.

home menu chevron_right chevron_left