7 gedragsregels voor vrouwen in het post-Weinstein tijdperk

Kijvende man en vrouw

Vanzelfsprekend zijn wij (bronstig manvolk) nogal geschrokken van alle ophef die is ontstaan, nadat een verbolgen actrice een boekje open deed over haar interactie met über-charmeur Harvey Weinstein.

Ineens stikte het van de vrouwen die zich door mannen onheus bejegend voelden, één en ander culminerend in een virtuele schandpaal voor mannen die hun handen wat al te vrijpostig op vrouwenbipsen parkeerden.

Sorry, dames. We wisten het niet. Met de kennis van nu denk ik met enige gêne terug aan al die keren dat ik in een drukbezochte kroeg mijn interesse in een exemplaar van gene kunne kenbaar maakte, door met mijn lid te helikopteren, of door tegen een dijbeen te swaffelen.

Het is nooit bij me opgekomen dat dergelijk baltsgedrag weleens als intimiderend ervaren zou kunnen worden. Hoe kon ik ook? Anders dan jullie (blijkbaar) hebben mannen duidelijke en, nog belangrijker, eenduidige signalen nodig. Dat gepsychologiseer van het minnespel, daar hebben we niks mee.

Nee, wij kunnen niet aan je oogopslag, lichaamshouding of andere subliminale signalen zien of je eventueel bereid zou zijn om je lichaam aan ons liefkozen bloot te stellen. We weten niet wat “spiegelen” is, dus bespaar je de moeite. Toen Thierry Baudet in een essay beweerde dat vrouwen hardhandig veroverd wilden worden, geloofden we hem. De man heeft behoefte aan duidelijkheid. Je kunt hem niet gelukkiger maken dan door hem te tackelen en met je tanden zijn gulp open te ritsen. Is het dan zo verwonderlijk dat we andersom die duidelijkheid ook willen verschaffen?

Dat gezegd hebbende heeft de #MeToo-campagne onze oogjes wel geopend. Blijkbaar vinden jullie het niet leuk of opwindend om door een behaarde aap in een hoek gedreven en aangerand te worden. Jullie scheppen er duidelijk minder plezier in dan wij. Het wordt door jullie ook niet als een compliment ervaren. Bedankt voor dit inzicht. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

We hebben de afgelopen periode heel veel geleerd en bereiden ons nu geestelijk voor op een wereld zonder goedmoedige kneepjes in borsten, vrolijke petsen op welgevormde derrières, kortom: zonder enige seksuele interactie buiten de echtelijke sponde.

Het is geen geheim dat mannen hun aandriften nauwelijks tot niet onder controle hebben, dus om dit gedrag naar een wenselijke vorm om te buigen hebben we jullie hulp nodig. Alleen kunnen we het niet af. Concreet komt dit neer op een aantal gedragsregels voor vrouwen, met betrekking tot het contact met mannen, die ik bij deze openbaar zal maken.

  1. Vermijd oogcontact. Het kan als bedreigend of juist uitnodigend ervaren worden.
  2. Spreek met zachte, beheerste stem. Blijf onder alle omstandigheden kalm.
  3. Kondig je aankomst aan, door bijvoorbeeld even te kuchen, voordat je in het blikveld van een man opdoemt. Je onverwachte aanwezigheid kan een reflexmatige, agressieve reactie uitlokken.
  4. Toon geen angst. Ooit. Dat werkt als een rode lap op een stier, geloof me.
  5. Zorg te allen tijde voor een gepaste afstand tussen jezelf en de zinderende, seksueel geladen man voor je. Als vuistregel kun je hanteren: de minimale afstand benodigd om hem een hand te kunnen geven.
  6. Dat laatste is dan ook het enige lichamelijke contact in de openbare ruimte dat we kunnen adviseren.
  7. Mocht het onderwerp ondanks al deze voorzorgsmaatregelen toch nog tekenen van opwinding en/of agressie vertonen (zwaar ademen door de neus, teveel zichtbaar oogwit, veelvuldig likken van de lippen)… ren!

Neem regels 1 t/m 6 in acht en 7 zal waarschijnlijk niet nodig zijn. Op naar een betere wereld, met z’n allen!

home menu chevron_right chevron_left