Clash der Giganten

Johannes Gerrit De Snor Derksen

Net nu ik plechtig beloofd heb om het dit jaar niet meer over een zekere zwartgeschminkte clown (brrrr), de welbekende metgezel van een geriatrische kindervriend, te hebben, zorgt die bromsnor van Voetbal Inside voor een rel rond dit onderwerp dat er gewoon om smeekt besproken te worden door uw correspondent. Het is gewoon niet eerlijk!

Sorry, mensen. Dit is overmacht.

Zwarte piet is onder druk van een kleine minderheid permanent gekwetsten vermoord. Zijn plaats is ingenomen door pieten met roetvegen. Dat die zwarte piet het onderspit heeft gedolven zal me worst wezen, maar dat hiermee ook een veel leukere traditie – de ZP discussie – de nek om is gedraaid vind ik veel erger. Bromsnor is het niet met me eens: hij vind het veel erger dat er nu een hysterisch juffertje “zo trots als een aapje” zal zijn over deze doorbraak.

Het hysterisch juffertje is dolblij met deze (onschuldige?) contaminatie van “apetrots” en “zo trots als een pauw”, want die ziet daarin haar grote gelijk dat met deze onverholen verwijzing naar een inferieure primatensoort De Nederlander in het algemeen, en Bromsnor in het bijzonder, hypocriete, kwaadaardige racisten zijn. Ze schreef een luchtig bedoelde open brief aan Derksen, maar faalde jammerlijk. Zelden zo’n zuur en zelfingenomen broddelwerkje gelezen. Vol drogredenen en stropoppen, maar zonder schrijffouten, dus het zou me verbazen als ze dit er zelf uitgeperst heeft. Nu ben ik vooringenomen, natuurlijk.

Het allerállerergste is dat Derksen hiervoor godbetert zijn excuses heeft aangeboden. Excuses!
“Het was niet mijn bedoeling Sylvana Simons te kwetsen.”
Man, oh, man. Hij zoekt nu nog naar zijn ballen.

En dan nog wat: roetpieten, hoe kom je erop? Wie heeft tegenwoordig nog een schoorsteen? Wie had wat dat betreft vijfendertig jaar geleden nog een schoorsteen? Als kind al stond ik met ernstige twijfels naar de radiatorleidingen van de centrale verwarming te kijken. De afvoer van de afzuigkap boven het fornuis zag er al wat geloofwaardiger uit, maar niet heel veel: ik stond me echt af te vragen hoe die pieten het presteerden om daar een Monopoliespel in een stuk doorheen te frommelen.
En wie voerde Sints schimmel die winterpeen? Hoe kwam dat paard binnen zonder het hele huishouden wakker te hinniken en te stampen? Toch niet door de afzuigkap, zeker? Dat hele feest was erg verwarrend voor me.

Als je kinderen voor wilt liegen over kindervrienden en zijn helpers, zorg dan in ieder geval voor een geloofwaardig verhaal. Piet is niet zwart door de schoorsteen, dat snapte ik als kleuter al. Dus laat die roetvegen maar zitten. Ik stel voor om Piet voortaan, heel historisch correct, een domme roetmop te noemen, die op de Afrikaanse kust door een lid van een rivaliserende stam is verkocht aan koloniale übermenschen. Laat de Sint ze met een zweep door de straten ranselen.
Blije, blanke kindjes laten we zingen: “Sinterklaasje kom maar binnen met je aap, want we hebben allen nog geen slaap.”

Eat that! Dan hebben die zeikerds voortaan tenminste een goede reden om gekwetst te klagen.

home menu chevron_right chevron_left